2023 03 11 DG1 De Gouwe DG1 0214.16.35 1

Vorige week werd mij ingefluisterd dat deze wedstrijd wel eens bepalend zou kunnen zijn voor een mogelijk toekomstig kampioenschap van de meisjes en jongens van de DG1. Zowel SG WZC als De Gouwe hebben 12 wedstrijden gewonnen en één verloren en staan daarom samen bovenaan de ranglijst. Het verschil met de meeste andere teams is groot. Kortom: er stond vandaag veel op het spel.

In het zwembad heerst een gezonde spanning. Niet alleen bij de spelers en coaches; ook de ouders zullen tijdens deze wedstrijd regelmatig hun adem inhouden. Zij zijn massaal op deze wedstrijd afgekomen. De tribune zit dan ook lekker vol. Vraag is; welk team het straks het best lukt om het hoofd koel te houden.

Voordat ik aan het wedstrijdverslag begin, wil ik nog even kort iets recht zetten. Afgelopen week speelden niet drie jongens van DG1 mee met C-jongens maar vier! Ik had keeper Thom in mijn verslag over het hoofd gezien en dat terwijl hij hartstikke lekker lag te keepen. Sorry Thom! Bij deze een kleine rectificatie. Maar nu naar het verslag.

De DG1 begint de wedstrijd sterk als Louise de bal van de tegenstander afpakt. Noa is snel weg, krijg de bal netjes voor haar neus geplaatst en kan vrij inzwemmen. Hoewel ze misschien wat verder had kunnen doorzwemmen, schiet ze van een meter of zes ons team naar de eerste voorsprong (1-0). Kort daarna moet er voor het eerst aan de spreekwoordelijke noodrem worden getrokken. Voor ons goal wordt rommelig verdedigd en daaruit volgt een terechte strafworp voor de gasten uit Waddinxveen. Die wordt hard ingeschoten (1-1). 

De verwarring lijkt nu compleet te zijn. Er volgt een periode waarin het met ons team verdedigend niet echt lekker loopt. Eerst is er nog een schot van Ruben die over gaat. Maar dan volgt een nieuw offensief van De Gouwe. Weer is er verwarring voor ons goal en wordt de bal niet goed weggewerkt naar een veiligere plek aan de zijkant. Op een rommelige manier belandt de bal opnieuw in het goal (1-2). En daarmee is het nog niet over, want het gaat opnieuw mis. We krijgen een manminder en hoewel keeper Thom een schot lijkt te keren, valt de bal ongelukkig over de doellijn. 

Inmiddels is de achterstand (1-3). Dat ziet er niet erg rooskleurig uit, hoewel dit pas het eerste partje is. Maar de DG1 gaat dapper door. Eerst is er een mooi schot van Youri die via de paal op de doellijn blijft liggen. Even later herstelt hij zich, als Louise twee tegenstanders naar zich weet te trekken en Youri daardoor vrij komt (2-3). Het lijkt er inmiddels op, dat we beter gaan verdedigen. Toch gaat het nog een keer mis met het wegwerken van de bal voor het goal en volgt er enkele seconden voor tijd een tweede strafworp. Met een wat teleurstellende 2-4 gaan we de eerste rust in.

Na een aantal tactische tips van coach Ferry beginnen onze meisjes en jongens vol goede moed aan het tweede part. De eerste schotkans is voor De Gouwe, maar Thom zit er gelukkig prima bij. Dan gaat het bijna weer mis als de bal niet goed voor ons goal kan worden weggewerkt. Je ziet het publiek op de tribune de adem inhouden. Gelukkig loopt het nu wel goed af. Er volgt voor ons een nieuwe kans in een manmeer-situatie. Daarin weten we elkaar niet echt goed te vinden. Gelukkig redt Ruben het team door hard in te schieten. Hij verkleint daarmee de afstand tot 3-4. 

De daarop volgende manminder wordt direct door Ruben afgebroken, zodat we opnieuw in de aanval kunnen gaan. Ruben zwemt zelf met de bal richting het vijandige goal en trekt daarbij twee tegenstanders naar zich toe. Daardoor kan Dariush vrij inzwemmen en brengt hij ons team op gelijke hoogte (4-4). Er wordt wat slordig uitgeplaatst, maar dat heeft gelukkig geen nare gevolgen. Louise probeert haar team op voorsprong te brengen met een schot van afstand. Helaas gaat die net mis. De full-press van ons team maakt op dit moment nog niet heel veel indruk, maar er wordt ook niet gescoord. Er is nog een laatste kans, als een lange bal op Nando vervolgens bij Noa terecht komt. Helaas gaat haar schot mis. De DG1 heeft de schade, die zij in het eerste part had opgelopen, netjes weggewerkt. Halverwege de wedstrijd is het 4-4. Kan ons team deze lijn voortzetten?

Het derde part lijkt opnieuw sterk te beginnen, als eerst de bal wordt veroverd en Youri daarna het eerste schot op het goal kan geven. De bal wordt echter gekeerd door de keeper. We houden het lekker spannend voor de kijkers, door nogmaals voor een onoverzichtelijke situatie voor ons goal te zorgen. Opnieuw loopt het gelukkig goed af. Een nieuwe aanval waarbij Louise op Lisa plaatst wordt helaas mis geschoten. Dan is er opnieuw wat verwarring. We krijgen een manminder en één van de tegenstanders ligt helemaal vrij voor het goal. Opnieuw kijken we tegen een achterstand aan (4-5).

In dit stukje van de wedstrijd loopt het niet helemaal lekker met ons team, maar ook de tegenstander krijgt niet heel veel voor elkaar. Er volgt weer een manminder, maar door goed keeperswerk van Thom blijven we in de race. Het is een snelle wedstrijd met veel zwemwerk en balwisselingen. De vermoeidheid begint langzaam bij beide teams toe te nemen en er worden daardoor meer fouten gemaakt. Gelukkig houdt de DG1 het hoofd koel als er een nieuwe manmeer is. Het is Louise die het verlossende schot neemt en ons weer helemaal terug in de wedstrijd brengt (5-5). Dat is ook direct de tussenstand na drie parten.

In het laatste part moet het gaan gebeuren. Onze meisjes en jongens maken het de tegenstander nu nóg moeilijker door nóg steviger te pressen. En hoewel De Gouwe enkele goede schutters heeft, krijgen die de bal nog nauwelijks in handen. De spelers uit Waddinxveen weten zich niet goed raad met de bal, maar ook bij ons team zijn de zenuwen duidelijk zichtbaar. Maar dan krijgen we een manmeer en brengt Dariush ons met een afstandsschot voor de tweede keer op voorsprong. 

Later blijkt dit het keerpunt in de wedstrijd te zijn, want onze meisjes en jongens komen nu echt goed op stoom. Er wordt goed gebruik gemaakt van de fouten van de inmiddels gefrustreerde tegenstanders. Allereerst is het Youri die een prachtige pass op de inzwemmende Daylano geeft. Hij weet de bal handig over de arm van de keeper te wippen en vergroot daarmee de afstand (7-5). Zo’n 10 seconden later is de bal alweer veroverd en is opnieuw de tandem Youri-Daylano zeer succesvol (8-5). Even lijkt het erop dat De Gouwe iets kan terugdoen, maar een backworp gaat net naast.

Dan komen we in de slotfase van de wedstrijd en weet iedereen dat we onze voorsprong niet meer kunnen kwijtraken. Maar de spreekwoordelijke koek is nog niet op. Eerst schiet Ruben, maar zijn bal wordt gehouden door de keeper. De tegenstander heeft eigenlijk geen weerwoord meer. In deze fase van de wedstrijd is het éénrichtingverkeer richting het goal van De Gouwe. Als laatste mag Youri het nu zelf een keer afmaken. Hij scoort 9-5. Daarmee is de druk definitief van de ketel en kan de wedstrijd in relaxed tempo worden voltooid. Het hele team heeft keihard gevochten, met als resultaat een indrukwekkende 9-5 winst. Op naar het kampioenschap!