Het is inmiddels bijna een traditie: dames 2, dat prima zaken deed tijdens de inmiddels afgelopen competitie, schopte het voor de vierde keer tot de finale om de felbegeerde KNZB-beker van Regio-West. Na verlies in seizoen 2014-2015 en 2015-2016 ging de beker in seizoen 2016-2017 verrassend mee naar Zoetermeer. Vorig jaar strandden onze dames in de halve finale tegen ZPB. Zou het dit jaar tegen Katwijk 2 wel weer gaan lukken? Tegen dit team werd tijdens de competitie éénmaal gelijk gespeeld (3-3) en éénmaal flink gewonnen (7-2). Het kon dus wel eens een spannende finale gaan worden. 

Dat het wel eens een verhitte strijd kon worden lag echter niet alleen aan beide teams. Uit Zoetermeer was een hele horde supporters meegekomen naar Katwijk - veelal gehuld in oranje - die onze dames vanaf een tropisch warme tribune kwamen aanmoedigen. Voor de gelegenheid droegen de dames speciale t-shirts en daarnaast was ook huisfotograaf Olaf Otten van de partij. In de weken voorafgaand aan de finale werd tijdens de trainingen nog flink geoefend tegen dames 1. 

Katwijk 2 begon de wedstrijd met een aantal zeer jonge en snelle speelsters. Onze tegenstandsters kwamen daarmee al snel op een 1-0 voorsprong. Gelukkig kon aanvoerster Femke enkele minuten later de stand gelijk trekken na een strafworp. Door een prachtige en altijd weer onverwachte backworp van Marije kwam de stand zelfs even op 1-2. Helaas scoorde Katwijk kort voor het einde van het eerste part twee maal kort achter elkaar en pakte daarmee de voorsprong: 2-3.

 In het twee part gingen onze dames vol goede moed aan de slag om de gelijkmaker te maken. Helaas scoorde de tegenstander eerst nog 4-2. Gelukkig versierde Enza vrijwel direct daarna een strafworp, waardoor Femke weer voor de aansluiting kon zorgen (4-3). Na 5-3 zorgde Marije ervoor dat onze dames met een kleine achterstand (5-4) aan de derde periode konden beginnen. In dit derde part hadden beide teams een flinke inzinking. Onze dames kwamen niet tot scoren en Katwijk scoorde éénmaal (6-4), maar maakte daarna gelukkig geen gebruik van enkele overtalsituaties.

Nog altijd leken de kansen niet vergooid. Helaas ging het al na enkele seconden in het vierde part mis. WZC veroorzaakte maar liefst twee uitsluitingen en leek daarmee definitief op afstand gezet (7-4). Het lukte daarna niet meer om tot scoren te komen. Tegenstander Katwijk voerde de druk nog wat op door enkele snelle speelsters in te zetten. Zij zorgden voor nog twee tegengoals, waarmee de einduitslag op 4-9 kwam. 

Gelukkig gingen onze dames niet met lege handen naar huis. Er volgde nog een officiële prijsuitreiking waarbij alle dames een zilveren medaille kregen. Misschien een troostprijs, maar uiteraard een prima prestatie. Natuurlijk is iedereen nu benieuwd of de dames van coach Rutger komend seizoen opnieuw de uitdaging zullen aangaan om wederom door te dringen tot de finale.

femke bekerwedstrijd 2019

Foto: Olaf Otten