Koen

Kennismaken met Koen, coach van CM1 en Dames 1 

Wie zijn dat toch; die mannen en vrouwen die onvermoeid als jeugdcoach bij alle waterpolowedstrijden aan de kant staan en vaak ook nog met veel inzet één of meer trainingen verzorgen? Wij gingen voor jullie niet alleen uitzoeken wat de drive van al deze vrijwilligers is; ook vroegen we ze het spreekwoordelijke hemd van het lijf over werk, privé en hun eigen sportieve achtergrond.  

Koen Willemse (41) is één van die stille krachten waarmee elke vereniging zich gelukkig mag prijzen, als ze er één of enkele van heeft. Ik wist al dat hij actief was als trainer en coach van twee teams, wat in combinatie met een fulltime baan en vier kinderen al een bijzondere prestatie is. Tijdens ons gesprek kwamen nog andere taken naar boven, die Koen ook voor onze vereniging blijkt te doen. Kortom: het werd een interview met een bevlogen waterpololiefhebber. 

Koen is overdag fulltime gedetacheerd als softwareontwikkelaar. Koen daarover: “Ik ben nu al een flink aantal jaren ingehuurd bij een bedrijf in Den Haag dat software maakt die vooral wordt gebruikt in de olie-, gas-, en petrochemische industrie, om het werk veiliger te maken. Het gaat daarbij vooral om allerhande procedures, regels en processen die moeten voorkomen dat er grote ongelukken gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de grote raffinaderijen van Shell in Pernis.” Sinds kort is Koen daarnaast ook nog een aantal uren per week als freelancer aan de slag gegaan. Het is hetzelfde soort werk wat hij overdag doet, maar wel op een ander gebied. Hij helpt een oud-collega met een eigen bedrijf. Koen: “Eigenlijk zitten er te weinig uren in de dag om al die activiteiten in te plannen, maar ik vind het ook leuk om te doen.” 

Koen is ongeveer tien jaar geleden bij SG WZC komen helpen toen zijn dochter Kelsey (18) bij het minipolo kwam. “Ik ben toen training gaan geven. Toen zij later in de D zat, heb ik Maurice (de toenmalige coach – red.) eerst geholpen en later opgevolgd als coach. Ik ben toen doorgegaan met de dezelfde groep naar de C en de B en nu doe ik weer de C-meiden. Dit jaar heb ik ook de twee trainingen van de damesselectie op me genomen en coach ik Dames 1.” Koen geeft ook op woensdag training aan de E-tjes en doet dan tevens de CJ, omdat zij geen trainer hebben. Hij staat daarmee alle dagen van de week aan de badrand, behalve op vrijdag. 

Koen heeft vier kinderen; een oudere zoon en drie dochters, die alle drie waterpolo spelen. Kady (10) speelt in de E, Kyla (14) speelt in de C en Kelsey (18) speelt in Dames 1. Op zijn 12e ging hij zelf op waterpolo in het zuiden van het land, waar hij destijds woonde. Koen vertelt: “Vanaf mij 16e werd ik lid van PSV en daarna heb ik een aantal jaren Hoofdklasse (nu Eredivisie - red.) gespeeld. Ik heb nog één jaar studententeam gedaan en ben toen voor lange tijd gestopt. Later heb ik nog een jaar gespeeld bij heren 1 van WVZ. Uiteindelijk ben ik weer echt gaan spelen toen Kelsey begon.” 

Op de vraag wat hem drijft, om zoveel taken binnen onze club te vervullen, heeft Koen een helder antwoord: “Ik ben vooral begonnen met training geven, doordat ik jarenlang op hoog niveau heb gespeeld en daarmee de nodige waterpolokennis heb opgedaan. Toen ik nog bij PSV waterpoloëde, heb ik ook een trainerscursus gevolgd en ben ik daar training gaan geven. Op het moment dat ik hier anderen iets zie doen en het niet goed zie doen waardoor het niet goed lukt, dan vind ik dat ik geen commentaar moet gaan geven, maar dat ik het gewoon zelf moet oppakken. Ik neem dan zelf mijn verantwoordelijkheid.”  

Koen vindt het vooral erg leuk om de spelers die hij begeleidt te zien groeien: “Als je ziet dat ze dingen van je leren en dat het vervolgens beter gaat. Dat zag je zeker bij de vorige lichting meiden (die inmiddels bij de dames spelen - red.). Je zag het spel steeds beter gaan. Nu zie je ook bij een paar van die aanvallen dat ze elkaar echt weten te vinden en dat dat goed gaat. En dat vind ik mooi; dat ze groeien en er ook plezier in hebben.” Met het C-team heeft hij voor dit jaar overigens geen speciale afspraken gemaakt. Het belangrijkste wat besproken is, is het tonen van inzet en de aanwezigheid. 

Met een drukke baan, freelance activiteiten, een gezin met vier kinderen, zes dagen per week training geven én ook nog twee teams coachen, zijn alle uren in Koen’s agenda wel ingevuld. Hij zou dan ook erg blij zijn als er in elke dag 30 uren zouden zitten. Op de spaarzame momenten dat hij wel even tijd heeft voor iets anders, vindt hij het heerlijk om grote legosets in elkaar te zetten. Lekker ontspannend. 

Lijkt het je, net als Koen ook wel iets om als vrijwilliger bij SG WZC mee te helpen? Heel fijn! We vertellen je graag alles over de vele mogelijkheden. Stuur even een berichtje met je contactgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We nemen dan snel contact met je op.