2023 03 25 16.15.40

Net als vorige week bij de DG1 stond er vandaag voor de C-meiden een wedstrijd op het programma, die wel eens bepalend zou kunnen zijn voor de strijd om plek 1 tot en met 3 in de competitie. In januari wonnen onze meiden al uit in Leiden van het team van ZVL, dat op dat moment tweede stond. Zouden ze vandaag tegen Katwijk, koploper in de competitie, dezelfde stunt kunnen uithalen? Winst zou een meer dan serieuze deelname aan het gevecht om de eerste plek betekenen. Kortom: dit kon wel eens een hele spannende wedstrijd gaan worden.

In het begin van het eerste part zijn beide teams een beetje aan het aftasten. Net als SG WZC speelt Katwijk full-press, waardoor we maar moeilijk in de wedstrijd komen. Toch is het ons team die voor de openingsscore zorgt: De eerst manmeer-situatie wordt mooi benut door Eva, die daarmee 1-0 aantekent. Maar de tegenstander kan al direct wat terugdoen, als wij de bal niet goed in de aanval weten te brengen. Dat wordt meteen afgestraft. Een vrij inzwemmende tegenstandster brengt de score voor het eerst weer gelijk (1-1).

In deze fase van de wedstijd gaat het passen bij onze meiden nog niet erg lekker en daardoor is er opnieuw balverlies. Een nieuwe uitbraak van Katwijk volgt. Deze wordt prima benut en daardoor staat SG WZC voor het eerst op achterstand (1-2). Gelukkig wordt het spreekwoordelijke gat vrij snel weer gedicht, als Tamar met de bal doorbreekt en zij, zij het met enige moeite, de bal het goal inwerkt (2-2). Het einde van het eerste part volgt kort daarop. Met een gelijke stand blijven onze meiden prima in de race.

Dan lijkt aan het begin van het tweede part de kans op een mogelijke overwinning voortijdig verloren te gaan. Op een zware overtreding van één van onze meiden volgt een rode kaart en daarmee een uitsluiting voor de rest van de wedstrijd. Het is ‘gelukkig’ wel zo, dat het een uitsluiting mét vervanging gaat, zodat we de wedstrijd met acht speelsters kunnen voortzetten. Katwijk maakt opnieuw gebruik van de verwarring na een aanvallende fout en neemt daarmee opnieuw de leiding (2-3).

Gelukkig lijkt SG WZC niet ontdaan van de UMV (uitsluiting met vervanging) en wordt er fanatiek doorgespeeld. Dat levert ook het gewenste resultaat op. Eerst is het Yacinda, die met een hard schot scoort uit de manmeer-situatie en daarmee SG WZC terugbrengt in de wedstrijd (3-3). Aansluitend is er een lange rush van Tamar die daaruit ook weet te scoren (4-3). Nu pakken we zelfs voor de tweede keer de voorsprong.

Katwijk geeft echter niet op en weet opnieuw uit een manmeer-situatie de gelijkmaker te maken (4-4). De uitsluitingen volgen elkaar nu snel op. Er is voor Katwijk wederom een uitsluiting. Daarvan maakt Tamar handig gebruik (5-4). Als we opnieuw in de aanval willen gaan, gaat het even flink mis met plaatsen. Dat wordt direct weer afgestraft. Katwijk komt opnieuw op gelijke hoogte en beslist daarmee tevens de tussenstand na twee parten (5-5).

De eerste kans voor Katwijk in het derde part wordt afgeslagen. Nieuwkomer Tara krijgt veel spelminuten en is lekker aan het verdedigen, overigens net als Yara en Tessa, die het de tegenstandsters flink moeilijk maken. Helaas voor onze meiden is het toch Katwijk dat opnieuw op voorsprong weet te komen na een snelle uitbraak (5-6). Maar dan lijkt er langzaam een keerpunt in de wedstrijd te komen. De meiden van Katwijk gaan meer fouten en overtredingen maken en daarvan maakt SG WZC bijzonder handig gebruik.

Allereerst is het de inzwemmende Nadine die op maat wordt bediend door Tamar. Zij draait handig om haar man heen en noteert 6-6. Katwijk heeft geen weerwoord en daarom is het gevaar nu hoofdzakelijk voor hun eigen goal te vinden. Eva forceert een manmeer-situatie en brengt door een snelle één-twee onze meiden weer aan de leiding (7-6). Daarmee is het dit part nog niet afgelopen, want al snel volgt er een nieuwe manmeer-situatie. Door goed samenspel tussen Eva, Nadine en Yacinda, weet laatstgenoemde te scoren (8-6). Katwijk krijgt nog een uitgelezen kans om terug in de wedstrijd te komen, als er een strafworp aan het team wordt toegewezen. De zenuwen lijken bij de tegenstandsters de overhand te krijgen, want de bal gaat over. Daarmee is de derde tussenstand 8-6.

Met twee punten voorsprong ziet het er rooskleurig uit, maar in de vijf nog resterende minuten kan er natuurlijk nog heel veel gebeuren. Onze meiden ruiken overwinningskansen en ondanks dat er bijna niet gewisseld kan worden, blijven alle speelsters er keihard voor werken. Dat neemt niet weg dat de tegenstandsters het opgeven. Het eerste schot van Katwijk op ons doel stuitert wat ongelukkig door (8-7). Daarmee is opnieuw de spanning terug. Op de tribune houdt iedereen zijn of haar adem in.

Tot overmaat van ramp krijgen we een manminder, maar gelukkig wordt die niet benut. Het spel wordt wat harder, maar onze meiden laten zich hierdoor niet ontmoedigen. Het lijkt er eerder op, dat SG WZC juist een tandje bijschakelt. Eerst is het Nadine die inzwemt en de bal op maat krijgt aangeplaatst van Eva (9-7). Daarna wordt er weer een manmeer-situatie aan ons toegekend en is het opnieuw Eva die voor een prachtig assist zorgt, waardoor Tamar vrij voor het goal 10-7 noteert.

De tegenstander is de controle over de wedstrijd volledig kwijt en komt nu eigenlijk niet verder dan telkens aan de noodrem te trekken. Dat levert in eerste instantie opnieuw een manmeer-situatie op voor onze meiden, die nu de smaak echt goed hebben te pakken. Eva tikt de bal dicht voor het goal handig door en brengt het verschil op maar liefst vier goals (11-7). Enkele seconden voor tijd krijgen we dan ook nog een strafworp toegekend. Keepster Kyla, die  er deze wedstrijd regelmatig voor heeft gezorgd dat SG WZC in de race bleef, krijgt de eer om de eindstand met een mooi schot in de rechter kruising op 12-7 te brengen.

Met deze uitslag maken onze meiden, net als de DG1, een meer dan redelijke kans op het kampioenschap* in hun poule. Goed gedaan meiden! Voor beide teams geldt uiteraard dat zij de rest van hun wedstrijden moeten blijven winnen. DG1 is al goed onderweg, want vandaag werd met een monsterscore van 33-1 gewonnen van SG De Vliet. We gaan beide teams de komende weken met extra belangstelling volgen. 

* formeel kan CM1 geen kampioen worden omdat er een zogenaamde dispensatiespeelster in het team meedoet