20231014 193625

Thuisbad De Veur bleef dit weekend ‘potdicht’ voor competitiewedstrijden, maar op andere plekken in de regio werd er gewoon nog druk gespeeld. Drie van onze teams bezochten zaterdag het Kerkpolderbad; Heren 6 (gelijkspel), Heren 5 (verlies) en AJ1. Dit team had de eerste drie wedstrijden van de competitie vrij gemakkelijk gewonnen (13-3, 17-4, en 15-5). Dat beloofde het nodige vuurwerk, dus nieuwsgierig geworden reisde ik af naar Delft.

Onze A-jeugd kent een viertal nieuwe gezichten. Samen met coach Marloes Wielaard maakten zij de overstap van Niemo Barracuda uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Marloes coacht dit team samen met partner Arjan. In de komende weken ga ik beide coaches interviewen en het spreekwoordelijke hemd van het lijf vragen. Volgende maand daarover meer op de clubwebsite. Welkom en fijn dat jullie allemaal SG WZC komen versterken!

Maar dan natuurlijk de wedstrijd. Er gebeurde heel veel, maar gelukkig werd ik geholpen en bij de les gehouden door twee aardige dames naast mij op de tribune. Inmiddels was het eerste part gestart en moesten onze jongens nog een beetje op gang komen. Nadat de eerste aanval van d’Elft al snel wordt onderschept door Jeremy, gaat onze aanval verloren na een schot over het goal. Vervolgens krijgen we een manminder en wordt er hard ingeschoten door d‘Elft (0-1). Na deze ‘wake-up call’ regelt Julian een uitsluiting op de midvoor en maakt Stijn prima gebruik van de overtalsituatie (1-1).

De gasten proberen in de volgende aanval iets terug te doen, maar gelukkig voor ons belandt de bal op de paal. In de contra-aanval breekt Thomas van D. vrij door, maar hij schiet iets te gehaast op de lat. Hij herstelt zich door goed te draaien op de midvoor en daarmee zijn mannetje eruit te werken. In de daarop volgende manmeer schiet Julian eerst nog op de paal, maar in de rebound herstelt hij zich. Onze mannen pakken de voorsprong en geven die niet meer uit handen(1-2). 

En dan gaat het hard: De bal wordt onderschept en Stijn maakt een lange rush. Hij ziet prima de vrij liggende Thomas van D. en speelt over (1-3). Hoewel de volgende aanval wat rustiger wordt opgebouwd, zit er daarna weinig beweging in het spel. Dat betekent dat er van afstand moet worden geschoten. Gelukkig ziet Thomas van D. een gaatje en wordt het 4-1. Daarmee is het nog niet gedaan in dit part. D’Elft komt maar niet goed tot aanvallen. Daarvan wordt goed gebruik gemaakt door telkens weer uit te breken. De vrij liggende Juriën noteert 5-1. Even later, bij een manminder, wordt hij over de hele nogmaals aangespeeld en is het alweer 6-1. Na nog een prima redding van Malte is het tijd voor de eerste verdiende rust.

In part 2 hapert de Zoetermeerse motor. Een manmeer wordt niet goed uitgespeeld. Vervolgens krijgt Thomas van D. nog wel een strafworp, die hij ook zelf neemt. Ter overmaat van ramp, gaat de bal op de lat. In dit part zit er vrijwel geen beweging in de aanval en liggen we elkaar wat in de weg. Er wordt dan nog wel geschoten van afstand, maar deze schoten worden vrij gemakkelijk door de keeper geblokt. In de verdediging gaat het gelukkig beter. Ook de tegenstander is genoodzaakt om het via afstandsschoten te klaren, maar die worden vrij gemakkelijk gekeerd door Malte.

Er zijn verschillende manmeer- en soms ook een manminder-situaties. Ook worden er verschillende aanvallen afgefloten voor afhouden op de midvoor. Ondertussen blijft de score nog altijd steken op 1-6. Een backworp van Nick vanaf de midvoor gaat op de paal. Een nieuwe manmeer wordt knullig verspeeld door bal onder water. Maar ook de tegenstander heeft het intussen maar moeilijk. Zelfs een strafworp krijgen ze niet tussen de palen, omdat een goed keepende Malte roet in het eten gooit. Even lijkt het erop dat er in dit part helemaal niet wordt gescoord, maar 7 seconden voor tijd weet Julian toch nog de keeper te passeren. Halverwege de wedstrijd is het 1-7.

In de derde periode lijkt SG WZC zich te herstellen. Misschien moeten we deze periode omdopen tot de ‘Stijn-periode’, maar bij waterpolo scoor en win je natuurlijk als team. Maar goed; de naam Stijn valt wel veel in deze periode, beginnende met een mooie pass van Mateja (1-8). Vervolgens is het d’Elft die via een manmeer iets terug kan doen (2-8). Onze mannen gaan weer in de aanval. Het is opnieuw Stijn die vrij doorkomt en tekent voor 2-9. Vervolgens wordt een manminder afgeslagen, maar gaat onze aanval verloren door een slordige pass. Dan is het opnieuw Stijn die met de bal instart en zijn verdediger verrast (2-10). Er is even wat onvrede in het water, maar gelukkig houdt de scheidsrechter het spel strak en stuurt hij beide spelers eruit. 

De volgende twee aanvallen worden helaas afgefloten voor afhouden. Dan is er eerst een schot van Thomas van D. op de keeper. Daarna ligt Jeremy in de manmeer vrij voor het goal, maar ook deze bal stuit op de keeper. Vervolgens probeert Stijn het van afstand. In het kader van ‘driemaal scheepsrecht’ keert de keeper ook deze bal. SG WZC herstelt zich via een lange bal op Jeremy, die Stijn op de midvoor aanspeelt. De toegekende strafworp wordt door Stijn verzilverd (2-11). In de laatste seconde schiet Jeremy nog van 20 meter, die de keeper met moeite tegenhoudt.

Met een riante voorsprong van 2-11 starten we het vierde part. Het is altijd weer lastig om de aandacht vast te houden tegen een relatief gemakkelijke tegenstander. Aan de andere kant is dit juist een mooie oefening, zodat straks ook in de moeilijkere wedstrijden de focus aanwezig is. Maar dit even terzijde. Inmiddels is het part van start gegaan en is de eerste aanval van d‘Elft alweer gestuit op keeper Malte. In de aanval wordt er nu goed overgespeeld en dat resulteert in een goal van Jeremy, die de bal prima intatert (2-12). 

Terwijl Malte ons goal dicht houdt, kunnen we via een uitbraak een nieuwe aanval opzetten, die wordt verzilverd door Stijn (2-13). Even later gaat het minder goed; de opstelling in de manmeer verloopt niet goed, waarna Stijn op de lat schiet. SG WZC herstelt zich via Thomas van D. die mooi vrij inzwemt en de keeper verrast door over te spelen naar Juriën, die die keeper kansloos achter laat (2-14). Maar er is dit part meer moois te zien: Jasper maakt een mooie combi met Julian die op de midvoor ligt. Laatstgenoemde passeert slim de keeper met een boogbal, maar helaas blijft de bal stilliggen op de doellijn. Kort daarna mag hij een 2-meter bal nemen en bereikt hij Jeremy, die vrij voor het goal de bal eenvoudig intikt (2-15). 

Dan komen we alweer in de eindfase van de wedstrijd. Via een pass op de uitbrekende Stijn komt de bal bij Mateja terecht. Hij twijfelt geen moment en tatert de bal hard in (2-16). En dat is ook direct de eindstand, want in de laatste seconde is het nogmaals Malte, die de score van de tegenstander laag houdt. Een prima wedstrijd met veel mooie goals. Soms blijft het samenspel wat achter door onwennigheid, maar tijdens de wedstrijd waren er al veel mooie combinaties te zien. Met een uitslag van 2-16 kan dit team met een gerust hart de herfstvakantie ingaan en zich verder gaan voorbereiden op de zwaardere tegenstanders, die zeker nog zullen volgen.