Door Ron Wessels

2024 03 10 16.35.54Onze jongens hebben het niet makkelijk in de competitie. Het team bestaat uit een mix van meer ervaren spelers en aan aantal nieuwelingen en hoewel iedereen stuk voor stuk enorm z’n best doet, merk je dat het samenspelen niet altijd even vlekkeloos verloopt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen mooie combinaties gemaakt worden en knap wordt gescoord en verdedigd. Mijn drie tips om het (nog) beter te doen zijn trainen, trainen en nog eens trainen.

Vandaag speelt CJ1 in mijn oude thuisbad Overbosch. Sommige jongens hebben eerder op de dag eerst nog even een traininkje meegepakt. Dat vind ik dan weer grote klasse. Ze maken tegen de combinatie van Waterpolo Residentie/DES trouwens een goede kans op winst. Afgelopen najaar eindigde de thuiswedstrijd tegen dit team in 14-4. Ik zou zeggen: Dat smaakt naar meer. Laten we dan ook maar snel naar het verslag gaan.

De wedstrijd begint al vlot met een voorsprong, als Ruben vanaf de midvoor goed om z’n man draait en 0-1 noteert. Al snel volgt er twee keer een tegenaanval, maar beide keren zit onze keeper Thom er prima bij. Vervolgens maakt Casey een lange rush richting goal. Helaas pakt de keeper zijn schot. Daarna mag hij het vanaf de midvoor proberen. Hij draait goed om z’n man, maar de bal gaat net over. In het kader van driemaal is scheepsrecht krijgt Casey nog een kans, maar deze keer is het de paal die in de weg zit.

Het is nog altijd 0-1, maar we krijgen een manmeer. Helaas gaat het overspelen hierbij niet zo goed en gaat deze grote kans verloren. Opnieuw mag Ruben het op midvoor proberen, maar ook dit schot gaat net over. Direct wordt de bal weer door ons onderschept en komt de bal bij Nando terecht. Hij maakt een lange rush naar het goal en brengt de keeper prima uit balans door eerst te dreigen en vervolgens te scoren (0-2). Maar dan gaat er even iets mis bij het terugplaatsen. De tegenstander maakt hiervan dankbaar gebruik (1-2). De laatste kans in dit part is voor Youri, die zijn tegenstander op midvoor uitschakelt. Helaas pakt de keeper zijn schot en gaan we met 1-2 voorsprong naar de eerste rust.

Het tweede part begint goed als Ruben de bal onderschept en Brian op midvoor aanspeelt. Hij draait goed en schiet hard in (1-3). Snel daarna krijgen we een manmeer. Opnieuw is er een mooi samenspel tussen Ruben en Brian en wordt het alweer 1-4. De tegenstander heeft door de fullpress van ons team veel moeite om in het spel te komen, maar af en toe komt de bal toch in de buurt van ons goal terecht. Er wordt een prima schot gelost, waar Thom echt niet bij kan (2-4).

Opnieuw is er een lange rush van Nando, maar nu aan de lastige linkerkant. Zijn schot belandt in het zijnet. De tegenstander doet eerst nog een vergeefse poging tot aanvallen, maar als onze aanval vervolgens niet goed loopt, maken ze daarvan dankbaar gebruik. De afstand is nu verkleind tot 3-4. Het zit ons in deze fase niet erg mee. Eerst mist Ruben en daarna gaat een schot van Daylano op de lat. Vervolgens krijgen we wel een manmeer en forceert Ruben een strafworp. Tot overmaat van ramp gaat het schot op de paal en ook in de rebound wordt niet gescoord.

In een nieuwe aanval weet Ruben uiteindelijk de score wel weer te openen (3-5). In een nieuwe manmeer-situatie gaat een schot van Daylano via de keeper over, maar als de bal weer in het spel komt, scoort Ruben van afstand (3-6). En dan is er alweer een volgende manmeer, waarbij Daylano mooi Ruben op maat aanspeelt. Hij beslist de tussenstand op 3-7.

Aan het begin van het derde part blijkt opnieuw dat Brian z’n favoriete plekje de midvoor is. Hij draait sterk en vergroot de afstand tot 3-8. Een daarop volgend schot van Ruben gaat op de paal. De rebound is echter voor Brian, die opnieuw vanaf de midvoor inschiet (3-9). De volgende kans is voor Lucas, maar zijn schot stuit op de keeper. Wat ook wel even vermeld mag worden, is dat door onze jongens telkens de bal erg goed wordt onderschept. Dat creëert enorm veel potentiële kansen, die dan helaas lang niet altijd worden benut, ook al omdat we elkaar nog wel in de weg zitten. Dat is dan nog iets om aan te werken.

20231028 185034Na alweer de volgende onderschepping komt de bal weer bij Ruben op de midvoor terecht. Opnieuw draait hij zeer behendig en brengt hij de stand op 3-10. In de daarop volgende aanval krijgt Ruben op midvoor een strafworp toegekend. Keeper Thom mag ‘m deze keer nemen, maar helaas neemt hij de bal niet in één beweging, waardoor de goal wordt afgekeurd. Nog altijd is dit partje niet ten einde en nu is het Youri, die op de midvoor mooi wordt aangespeeld door Casey. Hij draait goed in en scoort 3-11. Dan letten we even niet op in de verdediging en wordt het 4-11. Het laatste gevecht voor het goal eindigt in het voordeel van Ruben, die met twee man op z’n nek toch weet te scoren (4-12).

In het laatste part is het opnieuw Brian die de score opent door goed te draaien op de midvoor (4-13). Ondertussen heeft de tegenstander nog altijd moeite met onze verdediging en zorgt iedereen ervoor dat er (bijna) niet gescoord kan worden. De tegenstander krijgt nu wel een keer een manmeer, maar Thom houdt het goal goed dicht. Na een snelle onderschepping scoort onze tegenstander alsnog (5-13).

Er zijn nu opnieuw twee goede kansen voor Brian op midvoor. Helaas ligt hij de ene keer net iets teveel op zijn rug en gaat zijn schot over. De tweede poging gaat op de paal. Een volgend - iets te gehaast- schot van Artan komt in handen van de keeper terecht. We krijgen helaas nog een keer een manminder en daarvan wordt deze keer goed gebruik gemaakt (6-13).

Het wordt in deze laatste fase helaas wel erg rommelig in de aanval. We liggen elkaar behoorlijk in de weg en dat is niet handig als iemand vrij doorkomt en wil inzwemmen. Het gaat een paar keer mis, maar uiteindelijk is het Brian die het hoofd koel houdt en de eindstand enkele seconden voor tijd op 6-14 beslist. Een prima wedstrijd en daarnaast genoeg aandachtpunten om nog aan te werken. Ik zie zeker mogelijkheden!