16 maart 2024, door Ron Wessels

Foto dames 1 JeanineIk ben al wat eerder in het zwembad en pak daarom ook nog een deel mee van de wedstrijd van de A-jeugd tegen MNC Dordrecht. De strijd tussen de nummers twee en drie is ongelofelijk spannend en gaat lange tijd gelijk op. Als MNC halverwege de laatste minuut toch weer op voorsprong komt, lijkt de wedstrijd gespeeld. Toch weet SG WZC in de laatste seconde nog de gelijkmaker te maken. Sensatie in De Veur!

Volgende week spelen ze om 17.15 uur opnieuw thuis, maar dan tegen onbetwiste koploper ZPB uit Barendrecht. Of onze mannen hier opnieuw voor een verrassing kunnen zorgen? Ik zou zeggen: kom ze opnieuw massaal aanmoedigen! Maar nu snel door naar het verslag van onze eerste damesteam, waarbij voor het eerst sinds ruim drie maanden de geblesseerde Marit W. weer meedoet.

We starten de wedstrijd direct met balbezit en krijgen al gelijk een eerste manmeer. Hieruit wordt helaas niet gescoord. Een schot van Jeanine gaat via de handen van de keeper over. Maar; we hebben met een twee meter worp nog altijd balbezit. Esther zwemt goed in en kan de bal mooi intikken (1-0).  Nadat de eerste tegenaanval goed wordt verdedigd, is het Kelsey die snel reageert en uitbreekt. Ook zij krijgt de bal mooi op maat, waarna ze hard inschiet (2-0).

Helaas is onze verdediging vervolgens wat rommelig, zodat ZVL vrij gemakkelijk het eerste tegengoal kan maken (2-1). Maar we gaan op hoog tempo door. Stephanie krijgt een vrije bal, die ze direct schiet. Ze ligt echter binnen de zes meter. In een nieuwe aanval mist vervolgens Jeanine en komt een nieuw schot van Stephanie in handen van de keeper. Bij een volgende onderschepping is Kelsey opnieuw snel weg. Ze wordt prachtig aangespeeld door keepster Yara en ze kan vrij inzwemmen op de keeper. Het schot is echter tegen de onderkant van de lat en strandt op de doellijn. Kort voor het einde van het eerste part krijgen we een manminder, maar de tegenstander weet niet te scoren.

Na een behoorlijk eerste part met veel potentiële kansen, starten we part twee met een kleine voorsprong. Er is direct een dubbele uitsluiting en als daarna nog een ZVL-speelster een tijdstraf krijgt, scoort Kelsey in overtal (3-1). Kort daarna is er een herhaling van een situatie uit het eerste part. Kelsey is wederom razendsnel weg en krijgt opnieuw een lange bal op maat aangespeeld door Yara. Nu is het gelukkig wel raak en wordt de voorsprong vergroot tot 4-1.

We blijven druk zetten. Eerst is het Esther, die een mooie kans krijgt, maar de oplettende keepster zit er goed bij. Vervolgens is er een mooie pass Tessa op Jeanine. Zij krijgt een vrije bal en speelt deze op de instartende Kelsey, die opnieuw scoort (5-1). ZVL wil natuurlijk graag wat terugdoen en dat lukt als ze hun manmeer-situatie deze keer goed benutten vanuit de linkerhoek (5-2). Er is nog een laatste afstandsschot van Jeanine, maar haar schot gaat over.

In de tweede helft van de wedstrijd lijken beide teams wat meer aan elkaar gewaagd. Er zijn enkele kansen; verschillende manminder-situaties worden overleefd en schoten in de manmeer van Esther en Marit V. gaan respectievelijk op de paal en op de keeper. De snelheid is er een beetje uit en de aanvallen verlopen wat rommelig. Maar ook de tegenstander heeft weinig in te brengen. De dames houden elkaar aardig in balans. Het wordt uiteindelijk een ‘doelloos’ part.

Dat betekent wel dat we het laatste part nog altijd met een mooie 5-2 voorsprong in gaan. ZVL wint in dit laatste part het opzwemmen en mag met de eerste aanval beginnen. Gelukkig wordt er prima door ons verdedigd en gaan we in de tegenaanval. Het eerste schot van Esther na een vrije bal is helaas binnen de zes meter genomen. We krijgen snel daarna een manmeer, maar opnieuw zit het niet mee; het schot van Jeanine wordt door een tegenspeelster geblokkeerd.

We blijven wel goed door gaan en uiteindelijk wordt dat ook beloond. Een pass van Eva komt terecht bij de linkshandige Esther, die opnieuw sterk scoort (6-2). Inmiddels lijkt de vermoeidheid wel te zijn toegenomen en daarvan maakt ZVL dankbaar gebruik. We vallen telkens wel goed terug in de verdediging, waardoor de midachter uit Leiden niet aanspeelbaar is. Toch weten de gasten in de laatste fase twee keer kort achter elkaar te scoren (6-3 en 6-4). Daarmee komt er een einde aan een wedstrijd, die goed gecontroleerd in het voordeel van onze dames wordt beslist.